La Setmana Santa
La Setmana SantaVestes de la Sang. Foto Niepce/Arxiu IMAC
La Setmana Santa
La Setmana Santa
La Setmana Santa
La Setmana Santa

Les confraries de Setmana Santa a Reus

Les entitats que organitzen els actes de Setmana Santa són les confraries, associacions religioses formades generalment per laics. Participen a les professons amb els seus passos i, en alguns casos, les organitzen.

Existeixen confraries des de la Baixa Edat Mitjana. En aquell moment n’hi havia amb finalitats pietoses, benèfiques o assistencials; algunes d’elles es vinculaven al món gremial i corresponien als diferents oficis. La transformació de l’economia i la societat en els segles següents va portar a separar les confraries religioses de les associacions amb altres finalitats. Per això, encara que algunes siguin encara popularment conegudes amb noms d’oficis, actualment les formen persones que lliurement s’hi afegeixen, amb independència de la seva professió.

A Reus, les confraries de Setmana Santa més antigues són la de la Sang i la de Santa Llúcia (dels pagesos). També hi ha referències, des d'antic, de la confraria dels estudiants i al segle XIX va arrelar a casa nostra la devoció a Crist camí del Calvari (Jesús Natzarè).

A començaments del segle XX es van formar noves confraries, com la Congregació Mariana, però bona part de les actuals es crearen a partir de la meitat del segle. A partir de la dècada de 1980 en nasqueren de noves o s'han reconstituïren d'altres que havien desaparegut arran de la davallada que havien patit aquestes manifestacions religioses en la dècada anterior.

Carrutxa

 

Primavera

Setmana Santa
Sant Jordi
Sant Isidre
Corpus
 
 

Monogràfics

Pirotècnia i castells de focs a les festes reusenques
Crònica de la Marina Reial (de S.M. Carnestoltes)
La festa major reusenca, dels inicis fins al segle XIX
Els vestits de la Vitxeta
 
 

Informació

La botiga de la Festa
Agenda
Calendari festiu a les escoles
 
 

Cercador

Setmana Santa 2014


>> Consulta la programació