L´Home dels nassos, 2008
L´Home dels nassos, 2008Foto Niepce/ arxiu IMAC
L´Home dels nassos, 2008
L´Home dels nassos, 2008
El Ball dels Dotze Mesos de Reus, 2008
El Ball dels Dotze Mesos de Reus, 2008

El cap d'any

La celebració de l'arribada de l'any nou la nit del 31 de desembre a l'1 de gener neix amb la societat industrial.
Fins al 1350, el pas dels anys es comptava pel calendari de l'Encarnació, que començava el 25 de març. En aquell calendari, els dies es computaven segons l'antic sistema romà: idus, calendes i nones. Des de mitjan segle XIV, el calendari de la Nativitat estableix els dies de la setmana tal com els coneixem avui. A la pràctica, però, l'any començava per Nadal fins a començaments del segle XVIII.
«Per Sant Silvestre, surten les bruixes per la finestra», ja que s'ha associat, la nit del 31 de desembre, a una nit de bruixes. Explica Amades que les bruixes del Camp de Tarragona es reunien al cim de la serra de Montsant.
Un personatge prou comú de la diada és l'home dels nassos, un senyor que es diu que té tants nassos com dies té l'any. El joc de paraules és evident per als adults, però no tant per a la canalla, que pot cercar l'home dels nassos entre els molts candidats possibles. A Reus, però, és més fàcil de trobar, ja que fa la seva arribada acompanyat de música i saluda la població des del balcó de l'ajuntament.
La gran majoria de pràctiques relacionades amb la nit de Cap d'Any són d'introducció força recent, com menjar dotze grans de raïm mentre sonen les batallades de la mitjanit o, encara més, el fet d'emprar roba interior de color vermell.
A Reus, des de fa alguns anys, l'entrada de l'any nou se celebra a la plaça del Mercadal.

El 2008 va sortir al carrer el Ball dels Dotze Mesos de Reus, una recreació d'una dansa, probablement vuicentista, que descriu Joan Amades, que representa el pas cíclic del temps: dotze personatges que figuren cada un dels mesos de l'any i un home vell que simbolitza el temps. Aquest ball es representa en dates properes al 31 de desembre.

Ezequiel Gort i Salvador Palomar

 

Primavera

Setmana Santa
Sant Jordi
Sant Isidre
Corpus
 
 

Monogràfics

Pirotècnia i castells de focs a les festes reusenques
Crònica de la Marina Reial (de S.M. Carnestoltes)
La festa major reusenca, dels inicis fins al segle XIX
Els vestits de la Vitxeta
 
 

Informació

La botiga de la Festa
Agenda
Calendari festiu a les escoles
 
 

Cercador